Universitat Rovira i Virgili

Qui som i trajectòria del Grup

|Alt imatge central|

La Unitat de Nutrició Humana neix l'any 1991 reconeguda pel Departament de Medicina i Cirurgia de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili. La formen investigadors de diferents orígens professionals (metges, biòlegs, dietistes-nutricionistes, farmacèutics, bioquímics...). Des de l'any 2005, la Unitat de Nutrició Humana queda vinculada al Departament de Bioquímica i Biotecnologia de Universitat.

El nostre equip  de recerca inclou investigadors de diferents orígens: metges, dietistes, biòlegs i infermeres, que són de plantilla, post-doc, estudiants de doctorat i màster. El personal de l'hospital inclou tres dietistes i dos metges. El vincle amb el Unitat de Nutrició y Obesitat del Hospital Universitari Sant Joan de Reus i la recerca permet al nostre equip integrar la investigació amb atenció clínica aplicada i aconseguir la distinció com a Centre Col·laborador de l'Associació Europea per a l'Estudi de l'Obesitat (EASO) (2016-2022). El nostre grup ha adquirit una considerable experiència en estudis epidemiològics i clínics sobre els efectes beneficiosos de la dieta i els compostos dietètics en marcadors bioquímics de la malaltia i la incidència de la diabetis tipus 2, l'obesitat i les malalties cardiovasculars (MCV).

D'altra banda, el nostre grup ha participat activament en la investigació dels efectes beneficiosos de la dieta mediterrània sobre les MCV. En els últims quinze anys, l'equip d'investigació ha portat a terme l'estudi PREDIMED, i l'estudi PREDIMED-PLUS, dos assajos clínics de prevenció primària de la MCV en més de 8000 participants en cada un d'ells. PREDIMED-Plus es coordinat pel nostre grup de recerca i hi participen 30 centres d'investigació d'arreu de l'Estat.
En els últims anys hem participat en diferents projectes Europeus en relació a la nutrició, la obesitat i la diabetis entre els que destaquen DEPLAN-CAT, SATIN, EAT2BENICE, STOP i PRIME. També hem estat co-investigadors principals de 2 projectes de metabolòmica del NIH dels EEUU en relació a la diabetis i MCVs, així com 2 projectes competitius internacionals en relació als fruits secs.

Més enllà de l'experiència en la supervisió de l'assessorament dels pacients, preparació i manteniment de bases de dades i estadístiques avançades, el grup ha adquirit experiència contrastada en el cam de les ómiques: metabolòmica, metagenòmica i transcriptòmica.

Objectius prioritaris de la Unitat de Nutrició Humana

 1. Desenvolupar activitats relacionades amb la recererca en alimentació, la nutrició i el metabolisme.
 2. Potenciar la docència en nutrició y dietètica.
 3. Assessorar y col·laborar amb la indústria farmacèutica relacionada amb la nutrició.
 4. Assessorar la indústria agroalimentaria.


Rellevància del grup investigador: pertinència a grups i xarxes de recerca

Communication channels:

https://twitter.com/nutrihumana_URV

linkedin.com/in/unitatnutricióhumana

 

 • T'interessa?


  NUTS 2022 Conference
  W
  here we are and where we are going in research
  (20,21 May, 2022 - Reus, Spain)
  SEE THE NUTS2022 WEBSITE